En enkel lösning på ett komplext problem

Införandet av mekanisk plantvård och mekanisk plantering har gått riktigt långsamt. Planterare är redan allmänt accepterade av skogsägare och det finns redan ett krav på mekanisering. Kvalitetsfrågor är okej, planteringsmärket är bra. Dokumentation och snabb plantering efter nyavverkning lutar också skogsägarnas attityd gentemot mekanisering.

Mekanisk plantvård är då en svårare sak. Grävning utan uppsamling är en vettig åtgärd när det gäller behandling av unga plantor. Tidig plockning som en form av arbete är mest meningsfullt, men i frodiga länder kan det också behöva göras igen, även om det rensas ut. Plantskötselutrustning som köpts för skogsmaskiner får vila tills avverkningen bryts. Grävmaskin i plantan? Det finns något som kräver matsmältning. Och jag skulle inte gå på de nuvarande plattformarna – även om jag hade en gunga. Det bästa sättet att förstöra en bra avsikt är att göra en landningssvamp var 10: e meter för odlingsmediet.

Nästa år kommer situationen att förändras: skörd av energiträ kommer att få den välbehövliga höjden igen. Att kombinera detta med vård av plantor är en enkel sak för oss. Med en clearing energy grapple kan två saker sättas ihop produktivt. Men vi vet redan detta och det är redan känt någon annanstans. Men inte i Finland.

Att presentera problem är enkelt. Lösningen har varit i sökning i flera år. Det kommer inte finnas några nya företagare som är specialiserade på unga skogar. Det är förståeligt, fältet är nytt. Skogskolor och maskinentreprenörer lindrar inte situationen, det finns en akut brist på nya drivkrafter inom timmerskörd, varför slösa resurser på något? Är det värt att tänka på framtiden när fakturans förfallodag är imorgon!

Lösning

I början av mekaniseringen av timmeravverkningen köpte skogsföretag maskiner och hyrde förare. Mekaniseringen tog fart. Entreprenörsförare köpte maskinerna för sig själva eller flisade nya maskiner. Varför kan det inte göras igen ??? !!! Master of Business Administration har redan beräknat det hundra gånger, outsourcing är det enda förnuftiga måttet för kostnadsstrukturen. Men nu befinner vi oss i en situation där 800 000 ha väntar på behandling. Ingenting har gjorts i en fjärdedel av våra skogar under de senaste 30 åren … Och Finland har plats för 200 planteringsmaskiner, men endast 22 maskiner används. Att få reformåtgärder genomförda ordentligt och snabbt är en investering. I Finland är planteringscykeln långsam men trä odlas också här. Räntepengar på investeringen erhålls från kontrakt. Ingen antar att arbetet kommer att göras gratis – vare sig det är en stjärnkund eller en kundägare. I utlandet reparerar och underhåller maskinhandlare utrustning och skogsföretag fokuserar på att hantera sina byggarbetsplatser. Nyckelentreprenörer kan inte pressas för att skaffa planteringsmaskiner eller utrustning för plantorvård, men kunderna kan. Skogsägare. Jag säljer mitt ved, jag köper plantor, jag skyddar skogscykeln och min ekonomi.