Istutus tulevaisuutta varten
Istutus tulevaisuuteen – Eoghan Daly kertoo yhden suomalaisen urakoitsijan kokemuksista käyttämällä todistettua mekaanista puiden istutusta.
- Kotisivu
- Blogi
- Lähettää
Istutus tulevaisuuteen – Eoghan Daly kertoo yhden suomalaisen urakoitsijan kokemuksista käyttämällä todistettua mekaanista puiden istutusta.
Istutettaessa kontrastin mekanisointia metsätalous viivästyy kaiken kaivosyklin, muiden puun takana
osat muut toiminnot, erityisesti korjuu.
Esimerkkinä siitä, mikä on mahdollista, Reijon ja Toni Lainion isä- ja poikaryhmät ovat saaneet huomattavaa menestystä Hyundai-kaivinkoneeseen asennetulla Risutec-kylvökoneella.
Raumalla Länsi-Suomessa sijaitseva perheyritys keskittyi alun perin yleiseen 62 kasvien vuokraukseen ja metsäteiden rakentamiseen, sitten vuonna 2007 monipuolistui puiden istutukseen.
Toisin kuin Ison-Britannian saarilla, epäsuotuisien talvisääjen vuoksi istutuskausi kestää toukokuusta syyskuuhun, joskus lokakuuhun, jos pakkanen ei ole kovaa. Yhden koneen käyttäminen usealla käyttäjän vaihdolla tämä istutustoiminto on erittäin tuottavaa ja ansaitsee paljon
potentiaalia. Se osoittaa myös, kuinka kertakäynti ja istutus voivat olla perusta menestyvälle pienyritykselle.
Toni sanoi: ”Työskentelemme neljän operaattorin kanssa, joista kaksi ovat isäni ja minä. Yksi meistä on koko ajan metsässä hallitsemaan mitä tapahtuu, ja olemme kouluttaneet kaksi muuta kuljettajaa työskentelemään monessa vuorossa kanssamme.
”Kone työskentelee jatkuvasti ja vaihdon vaihdossa jaamme koneiden huoltoa. Jokainen operaattoripari työskentelee kolme päivää viikossa ennen luovuttamista toiselle parille. Koska kausi on lyhyt, meidän on tehtävä kaikkemme varmistaaksemme, että pääsemme läpi maksimaalisen määrän töitä ja vaadimme aina korkeita vaatimuksia. ”
Työskentelemme neljän operaattorin kanssa, joista kaksi ovat isäni ja minä. Yksi meistä on koko ajan metsässä hallitsemaan mitä tapahtuu, ja olemme kouluttaneet kaksi muuta kuljettajaa työskentelemään monessa vuorossa kanssamme.
Toni Lainio Tweet
Istutusliite
Aikaisemmin PM100: n, ensimmäisen tuotetun Risutec-istutuskoneen lisävarusteen, nykyinen PM160-malli ostettiin vuonna 2014 ja sitä on vuosien varrella työskennelty erittäin paljon.
Se on tällä hetkellä asennettu toiselle alustalleen, Hyundai 140LCM-9A, jossa on korkea puhdistuma, raskas alavaunu.
Toni jatkoi: ”Risutecilla on paljon kokemusta koneistetusta puiden istutuksesta ja ennen kaikkea se, kuinka he ovat halukkaita kuuntelemaan ja tuottamaan juuri sitä, mitä asiakas haluaa. Heidän antama tuki kauan laitteiden toimittamisen jälkeen on myös erittäin tärkeää, ja tekniset ongelmat ratkaistaan nopeasti, jotta voimme saada kaiken irti koneesta. ”
Risutec-lisälaite on työskennellyt kuuden vuoden ajan tämän korkean intensiteetin, monivaihteisen työskentelymallin parissa. Verrattuna muiden valmistajien vastaaviin kiinnityksiin, Risutec-mallissa on vähemmän liikkuvia osia, erityisesti prosessin vaativimmaksi osaksi tehtävän ruohonleikkauksen suorittamiseksi.
Sanomalla sen, Risutec tarjoaa myös mahdollisuuden liikkuvaan masto-lapioon niitä tarvitseville.
”Sadon onnistumisaste on paljon korkeampi kuin manuaalinen istutus, mikä tekee siitä paljon houkuttelevamman viljelijälle”
Koneistetun istutuksen onnistumisprosenttien sanotaan olevan suurempia kuin manuaaliset lähestymistavat.
Lisälaitteen toimintaperiaate on, että etupuolella olevaa levyä vedetään kohti kaivuria kohti keräämään riittävästi materiaalia kasan muodostamiseksi. Istutin istutetaan sitten tämän materiaalin päälle tiivistysasteen aikaansaamiseksi. Käyttäjä painaa yhtä painiketta yhdellä kaivurin ohjaussauvasta aloittaakseen täysin automaattisen istutusprosessin.
Kiinnittimen pohjassa oleva koetin luo kumpuun sopivan reiän pienille kontti- kasveille, joista 160 pidetään karusellissa. Kun koetin avataan röykkeessä, yksi kasvi putoaa karusellilta alas kourun ja tiivistyy asianmukaisesti paikoilleen.
Keltainen valo kiinnityksen takapinnalla ilmoittaa käyttäjälle, että työkierto on valmis, ja karuselli vie automaattisesti yhden tilan seuraavan laitoksen esittelemiseksi.
Vaikka Risutec on selvästi raskas lisäosa, se käsittelee nuoria säiliöissä olevia kasveja erittäin herkullisesti.
Se on myös erittäin johdonmukainen laitoksen sijoittamiseksi kasaan ja tiivistämiseen.
Kuten Toni vahvisti, ”Menestysprosentit koneistetulla istutuksella tällä koneella ovat erittäin korkeat. Suuri osa tästä johtuu istutuspaikkojen asianmukaisesta valinnasta ja kumpujen muodostumisesta, ja yksityiskohtiin on kiinnitettävä aina huomiota. Kun tehtävään on panostettu oikein, menestys
sato on paljon korkeampi kuin manuaalinen istutus, mikä tekee siitä paljon houkuttelevamman viljelijälle. ”
Risutec-viljelijälle kehitetyllä valvonta-, seuranta- ja hallintajärjestelmällä on selvästi keskeinen rooli tässä korkeassa onnistumisasteessa. Tämä esimerkki toimii nykyisen ASTA-järjestelmän varhaisessa versiossa, jossa käytetään älypuhelimeen yhdistettyä Siemens-pohjaista ohjausyksikköä näytön ja tiedonsiirtokyvyn tarjoamiseksi. Järjestelmän avulla urakoitsija voi seurata työn etenemistä ja varmistaa vaaditun eläintiheyden saavuttamisen.
Risutec-tausta
1990-luvun puolivälissä Jussi Aikala vaati raivauspäätä pienikokoisille harvennuskoneilleen. Koska hänen vaatimustensa täyttämiseksi ei ollut mitään käytettävissä, hän suunnitteli ja rakensi oman yksikönsä. Vaikuttanut sen suorituskyvystä muut paikalliset metsänomistajat pyysivät häntä rakentamaan yhden heille. Omien metsien hoitamisesta Jussin tuotetarjonta jatkoi kasvuaan, mikä johti lopulta Risutecin perustamiseen vuonna 2004. Kestävän valmistusliiketoiminnan kehittämiseksi Jussi monipuolistui puiden istutuslaitteiden tuotantoon, mikä on nyt valtaosa liiketoiminnasta.
Nakkilaan, Porista kaakkoon, Länsi-Suomessa sijaitseva Risutec-liiketoimintamalli ei ole metallin leikkaaminen, työstäminen ja hitsaus, vaan työn tekemiseen erikoistuneet alihankkijat. Pieni kahdeksan hengen tiimi kehittää tuotteita ja palvelee asiakkaidensa tarpeita.
Jussi selitti: ”Työskentelemme jatkuvasti puiden istutusvalikoiman lisäparannusten kehittämiseksi ja olemme panostaneet paljon laitteita ohjaaviin valvonta- ja valvontajärjestelmiin. Tämä on erittäin tärkeää, koska meillä on oltava täydelliset tiedot sekä käyttäjälle että asiakkaalle, jotta voidaan osoittaa, että oikea istutustiheys on saavutettu ja alueen rajoja noudatetaan. Tällä tavoin voimme osoittaa, miten täytämme vaaditut standardit tulevaisuuden metsien perustamiseksi. ”Käytämme erilaisia alihankkijoita, jotka kaikki ovat oman alansa asiantuntijoita, valmistamaan tuottamiemme puunistuttimien erilaisia näkökohtia.
Markkinatuotteisiin erikoistuneena yrityksenä tämä antaa meille pääsyn korkeatasoiseen valmistukseen ja laadukkaaseen ammattitaitoon tarvitsematta investoida paljon tarvittaviin laitteisiin ja työvoimaan yrityksen sisällä. Sen sijaan se antaa meille vapauden keskittyä tuotevalikoiman kehittämiseen edelleen vastaamaan asiakkaidemme ainutlaatuisia vaatimuksia. ”
Tämän tutkimus-, kehitys- ja asiakaspalvelumenetelmän ansiosta Risutec on kehittänyt erityisiä puiden istutuslaitteita eri lajeille ja huomattavasti erilaisille ympäristöille kuin Pohjois-Euroopassa. Esimerkiksi heidän SKB-kylvökone on osoittautumassa suosituksi Espanjan kuivissa olosuhteissa, täydellisenä avoimella kauhalla ja ripperillä. Suunniteltu ensisijaisesti perustamaan eukalyptusistutukset haastavissa olosuhteissa kasaamisen sijaan kasvien kaivamaan korkeintaan 90 cm: iin ja sijoittamaan nuoret puut sisältäviä koteloita. Nämä kotelot täytetään vedellä peruskoneeseen asennetusta pumpusta, mikä antaa kasveille kaikki mahdollisuudet selviytyä. Lisäksi tämän tyyppinen istutuskone voi myös tuottaa erilaisia syötteitä tai muita yhdisteitä istutushetkellä.
Jussi totesi: ”Mahdollisuudet ovat erittäin suuret, koska istuttajat voivat suorittaa useita toimintoja kerralla ja sisältää lannoitteita ja hyönteismyrkkyjä. Olemme myös soveltaneet menestyksekkäästi hirvi- ja hirvieläinten torjunta-aineita tarjoamillamme vaihtoehdoilla. ”
Hyundain perusyksikkö
Reijo ja Toni Lainio eivät ole vieraita Hyundain kaivukoneiden käyttämisestä, koska heidän laajemmassa laivastossaan on useita esimerkkejä. Puunistutinta käytetään erityisellä 140LCM-9A-mallilla, joka on varustettu raskaalla, korkealla alustalla varustetulla alustalla, jossa on 800 mm: n levyiset kolmiharjaiset telat ja metsätaloussuojaimet.
Tyypillisesti eristetyissä paikoissa vaadittavan tuen tason minimoimiseksi on asennettu ylimääräinen polttoainesäiliö, kuten Toni selitti: ”Koneessa on vakiopolttoainesäiliö, johon mahtuu 240 litraa, johon olemme lisänneet toisen 250 litran tankin. Tämä tarkoittaa, että se voi kuljettaa kolmen päivän polttoainetta 9,0 litran / h kulutuksensa perusteella, mihin olemme tyytyväisiä, vaikka se onkin hieman suurempi kuin edellisen Dash 7 -mallin 8,2 litraa tunnissa. ”
Paljon ajateltiin myös, mihin kaivinkoneen teline sijoittaa karusellin täyttöä varten, mutta päivän päätteeksi ainoa looginen paikka oli kaivinkoneen takapäässä. Taloon suunniteltiin ja rakennettiin hydraulisesti nouseva hyllyteline, jossa on riittävästi varastoa 20 tunnin monivuorotyöhön. Kun teline on täytetty, sitä korotetaan, jotta kaivinkoneelle saadaan riittävä kääntymisvara metsäpohjan roskien yli.