Search
Close this search box.
Ma - pe 8 - 17 (UTC + 02: 00)
+358 50 338 9160

Kokemuksia syysistutuksista

Istutuskauden pituus on normaalisti toukokuun alusta syyskuun puoliväliin.

Koneistutuksen alku on hiukan myöhäisempi kuin manuistutuksen, syynä on yleensä taimitarhojen koneistutukseen sopivien taimien toimitusaikataulut. Syyskausi on käytännössä loppunut manuaali- istuttajien siirtyessä taimikonhoitotöihin, kesä on pottiputkityössä aika rankka.

Istutuskoneyrittäjät istuttavat yleensä läpi kesän, heinäkuun toimitusseisakit ennakoidaan tilaamalla välivarastoon enemmän taimia. Koneellisen istutuksen laatu pysyy korkeana myös helteiden aikaan, istutussyvyys estää taimien kuivumisen mättäässä.

Risutecin istutuskoneella istuttavat yrittäjät ovat jatkaneet istutustyötä aina maan jäätymiseen asti. Kaikki kohteet eivät tällaiseen ajankohtaan sovi. Hienojakoisilla mailla routa saattaa nostaa taimia ylös. Suurin pelko taimen selviämisestä on kuitenkin ahava. Toisin sanoen taimi alkaa haihduttamaan vettä keväällä maan ollessa vielä jäässä. Seurauksena on taimen kuivuminen. Olen kierrellyt esimerkiksi viime vuonna marraskuussa istutetulla uudistusalalla. Kuolleita taimia en löytänyt. Tärkein syy on ollut istutussyvyys eli noin 10 cm maata paakun päällä. Tämä on estänyt roudan sekä pitänyt taimen (kuusen) varren ”pakkasessa” saman ajan kuin maakin on jäässä.