Search
Close this search box.
Ma - pe 8 - 17 (UTC + 02: 00)
+358 50 338 9160

Valmistautuminen tulevaan istutuskauteen

Useat saamani kyselyt liittyvät istutuskoneen hankintaan. Kuitenkin tärkeämpää tällä hetkellä  (lokakuu) on varmistaa tulevat työmaat. Istutuskoneen hankkiva tekee tilinsä oikealla istutuskohteella, istutuskoneen tuotto menetetään vääränlaisella kohteella.

Valmistautuminen tulevaan istutuskauteen

Muutamia tärkeitä asioita istutuskoneen hankintaa miettiville.
 
Prinsiipit:
 
Varmista, että työn teettäjä oikeasti ymmärtää oikeanlaisen koneistutuskohteen.
Normaali metsätoimihenkilö luulee kohteen olevan koneistutukseen sopiva. Peruskäsitys on, että kone tekee pahemmat paikat kuin mies. Kivisyydestä on käsitys korkeintaan 10 metriä tien laidasta.
 
Vähennä luvatuista hehtaareista puolet pois.
Tämä liittyy taas edelliseen kohtaan. Samoin samoista työmaista kilpailee mätästysmies, hyvää koneistutuskohdetta on helppo mätästää.
 
Raahaa väkisin metsätoimihenkilöt koneistutuskoulutukseen.
Taas ollaan ensimmäisessä kohdassa. Metsätoimihenkilön motivaatiota etsiä koneistutuskohteita parantaa erikoistieto. 
 
Sopimusta ei kannata tehdä vain yhden osapuolen kanssa.
Kun lopulta huomaat, että suurin osa taimista on tulematta, kohteet ovat täynnä risuja ja kantoja ja toimihenkilö esittää kaivuutyötä palstalle, on hyvä olla useampi työnantaja. Työn teettäjän kannalta tämä ei ole mieluista, joten solmitut sopimukset on syytä täyttää, jos toimitaan useamman työnantajan kanssa.
 
Istutuskonetta ei voi seisottaa kaivinkoneen muun työn vuoksi.
Istutuskausi on lyhyt, joten työ pitää priorisoida.
 
Istutuskoneiden kehittymisen myötä istutusnopeus kasvaa, istutushinta laskee…
Pyri hankkimaan istutustyötä tukevaa lisätyötä, jolloin voit laskuttaa lisähintaa. Esimerkiksi männyn kylvö (aina ei palstalla ole kaikki alueet soveliaita kuuselle), boorilannoitus, tukkimiehentäintorjunta, hidasliukoinen starttilannos.
 
Käytä vähintään yksi päivä kahdessa viikossa kiertääksesi tulevat työmaat.
Turhat lavettisiirrot ovat halvempia kuin väkisin tehty työmaa. Henkilöautokilometri on taas halvempi lavettia. Pyri ketjuttamaan työmaita ja pyydä pienistä työmaista lavetin siirtomaksu. Pienetkin työmaat kannattaa tehdä. Pidä nukkuessasikin kädessä kivirassia, se on tuottavin laite!
 
Varmista, että kannonnostaja ymmärtää koneistutuksen vaatimukset!
Kannonnostaja on istutuskonekuljettajan paras kaveri, Ylimääräinen maan rikkominen tarkoittaa, että laadukasta mätästä ei pysty tekemään.
 
Paras myyntivaltti työlle on hyvä työnjälki.
Joskus työmaasta täytyy ottaa takkiin jotta töitä olisi jatkossa. Hyvä työjälki tuo lisää työtä! Anna aina toimihenkilölle omavalvontalomake ja huolehdi riittävistä koealoista. Tarkista riittävä istutussyvyys ja merkitse se lomakkeeseen. Pyydä metsänomistaja työmaalle ja järjestä työnantajan kanssa makkarapaistopäiviä. Koneellisen istutuksen työjälki on jo tutkitusti miestyötä parempi.
 
Varmista taimiaineksen laatu.
Huolehdi itse taimista. Istuta vain riittävän kosteita taimia, näin vähennät häiriöitä ja taimi lähtee paremmin kasvuun. Pyri tekemään taimen tuottajan kanssa istutussopimus, siitä hyötyvät molemmat. Voit myydä koko paketin työn teettäjälle tai maanomistajalle.
 
Nyt on aika hoitaa sopimukset.
Keväällä on lumi maassa ja istutushommat kaukaisia. Huhtikuussa taas on jo myöhäistä.
 
Ja tilata kone ajoissa (talviehtoa ei tule).
Kyseilyitä koneista on jo liikkeellä ja nyt toimitetut koneet ovat ensi kesänä hyvässä iskussa. Jos alueelle ei tiedetä tulevan konetta, niin sinne otetaan kone kauempaakin jos saadaan. Toimitamme koneet tilausjärjestyksessä ja näyttää siltä, että nyt olemassa oleva kapasiteetti on tiukassa käytössä. Istutuskoneemme ovat high tech – tuotteita, rakentaminen vaatii aikaa.